Istoric

SCURT ISTORIC

 Dupa anii 1970, Maramuresul cunoaste o dezvoltare economica foarte rapida, determinand si o crestere continua a performantelor sportive in acest colt de tara.

Infintarea Scolii nr. 19 cu program de educatie fizica si sport in septembrie 1977, a fost o continuare a claselor sportive care au functionat de-a lungul anilor pe la alte licee din oras( Liceul de Matematica-Fizica nr. 1, Liceul „Gheorghe Sincai”). Acest lucru a fost act de mare trebuinta pentru sportul maramuresan, scoala devenind in anii urmatori”LABORATORUL PERFORMANTELOR SPORTIVE” pentru judetul nostru si tara.

 In primul an scolar1977/1978, scoala a functionat cu sectii de atletism, gimnastica fete si baieti si inot, cu un numar de 268 elevi inscrisi in 5 clase I-IV si 4 clase V-VIII avand ca baza materiala cladirea scolii, internatul, cantina si sala de gimnastica.

Prin reorganizarea sportului de performanta scolar la nivel national, se infinteaza „Clubul Sportiv Scolar nr. 1 Baia Mare”, profilat pe sporturi individuale, unitate separata de Scoala nr. 19. Conducerea acestei unitati de invatamant era formata din : directori: Cordea Gheorghe( 1979-1990), prof. Marinescu Ioan 1990, prof. Iakob Francisc 1991-1996 si director adjunct prof. Albu Petru 1979-1990.

Scoala Generala nr. 19 a functionat in actuala cladire.

La inceputul anului scolar 1990/1991 prin H.G. s-a infintat Liceul cu Program Sportiv, cu sectii de atletism, gimnastica si inot cu clasele I-XII, iar la conducerea Liceului a trecut prof. Albu Petru si ca director adjunct prof. Salajan Maria.

In septembrie 1996 se infinteaza Liceul cu Program Sportiv-Club Sportiv Scolar, prin unificarea Liceului cu Program Sportiv, Scolii nr. 19 si Clubului Sportiv Scolar nr. 1, liceu situat in zona sportiva a municipiului nostru, alaturi de bazinul olimpic de inot „Gheorghe Demeca”, Sala Polivalenta ” Lascar Pana”, Stadionul de atletism. Din punct de vedere economic, scoala este inconjurata de institutii economice si banci. Majoritatea elevilor nostri provin din familii unde parintii au cel putin studii medii , dar cu un potential financiar redus. Managerii scolii sunt intre anii 1996-2006: prof. Albu Petru-director, prof. Iakob Francisc 1996-2002, prof. popovici Mariana 2003-2006-director adjunct, prof Pop Marinel-director adjunct, prof. Pop Susana- coordonator de proiecte si programe educative.

Resursele materiale si umane , modeste la inceput, au cunoscut o dezvoltare continua in urmatorii ani, printr-o selectie riguroasa si o pregatire foarte buna a elevilor sportivi, daruirii si competentei profesionale a profesorilor-antrenori si nu in ultimul rand o imbunatatire a bazei materiale care au dus la obtinerea unor performante de exceptie.

In prezent liceul nostru are o structura complexa pe verticala cuprinzand si invatamantul primar, gimnazial si liceal, iar pe orizontala este structurat pe invatamant de cultura generala si pregatire sportiva de specialitate.

In constelatia liceelor din aceasta parte a tarii, liceul nostru ocupa azi, prin profilul sau un loc aparte, consacrat pregatirii teoretice a elevilor, a selectiei si a pregatirii sportive a acestora, cu multa dragoste, pasiune si rafinament de catre profesorii si antrenorii de specialitate.Pe parcursul anilor, in bancile liceului nostru au invatat si s-au format ca oameni adevarati, performeri in toate ramurile de sport aflate in localitatea noastra.

Talentul, calitatile motrice deosebite, pregatirea sportiva dusa de multe ori pana la sacrificiu, au fost rasplatite prin medaliile si titlurile cucerite in competiile sportive nationale si internationale. Important ca dupa terminarea liceului, majoritatea elevilor sportivi au reusit sa se realizeze si pe plan profesional, ocupand variate meserii: profesor de educatie fizica si alte domenii de cultura generala: actor-regizor, medici, politisti, ziaristi, manageri de firme, preot, asistenti medicali, etc

Ne mandrim cu rezultatele de exceptie obtinute de fostii nostri elevi:

  • Gimnasta Alina Stoica, locul X la individual la J.O. de la Atlanta, S.U.A., 1996
  • Inotatorul Gherghel Ioan Stefan, locul XI la J.O. de vara Sydnei, Australia, 2000; medalie de bronz la C.M. (bazin 25m) de la Moscova 2002
  • Mai recent performanta judocanei Carmen Bogdan, campioana mondiala la senioare Seul, Coreea, mai 2002
  • Szabo Eva, multipla campioana nationala, locul VI la C.M. de Juniori la orientare pe schiuri
  • Petrut Cristina campioana la juniori la karate 2001
  • Misaros Cristina locul XI la C.E.de Atletism Juniori, dar si cu rezultatele medaliatilor nostri la C.N.si Balcanice : Sas Marius, Munteanu Paul, Szabo Andrei, Latis Ionut, Hendrea Aurelian, Costin Ioan, Tomoioaga Ioan, Bar Radu, Marc Titus, Gavrilut Marius, Verdes Gheorghe, Racolta Melania, Popescu George, Dragos Adela, Lascau Mirela, Endrodi Iosif, Hendrea Stefan, Moldovan Augusta, Vancea Dan, LOghin Rafael, Mihaly Florin, Craus Florica, Szabo Ildiko, Knebli Mirona, Muresan Mihai, la atletism; Corzan Roxana, Man Ioana, Paul Ioana, Ion Marinel, Rednic Adriana, Ciolt Nadia, Nasui Roxana, Kollar Noemi, Tauhoffer Melinda, Busecan Diana, Costin Mihaela, Darle Anamaria, Cusmir Claudia, Cupsa Laura, Virlici Roxana, Muresan Madalina, Caia Monica, Marginean Ioana, de la gimnastica ritmica. O sectie care s-a destramat cea de gimnastica ritmica baieti a avut nume sonore in acest sport, ca: Tomoioaga Toader, Nezezon Csongor, Burde Adrian, Mois Doris, Ladany Robert, Sina Horatiu, Serban Vasile, Nemes Sebastian, Lupse Lucian, Kovacs Zsolt, Tura Daniel, Pop Mircea; sectia de inot se mandreste cu Toderasc Vlad, Rusu Ramona, Caciuc Vlad,Coci Alexandru, David Remus, Pinter Ovidiu, Daghid Sergiu, Sabovici Adrian, Hekman Anamaria,Crisan Bogdan, Miholca Alexandru, Talos Daniel, Cosma Adrian, Kalmar Timea,Dolha Claudiu, Coste Alin, Tecar Dorin, Bozga Alin, Crisan Bogdan. Acesti sportivi prin performantele lor au adus si aduc onoare si glorie scolii noastre, municipiului Baia Mare, judetului Maramures si Romaniei.

In BLOCSTARTURILE performantei se afla un numar de levi talentati, dornici sa continue traditia si performantele liceului nostru.